Az akácméz akácillatú, enyhe ízű, világos sárgás színű, hosszú hónapokig nem kristályosodik.
Világviszonylatban tekintve, az akácméz besorolható a három legkevésbé kristályosodó fajtamézek
közé is. A magyar akácméz igazi hungarikumnak számít. Nem véletlen tehát az sem, hogy világszerte
az egyik legkeresettebb mézfajtának számít. Robizint, akacint, flavonszerű glükozidokat és illóolajokat
tartalmaz, amelyek a vitaminokkal és cukrokkal együttesen enyhítik a köhögést és fertőtlenítenek.
Májbetegségben szenvedő személyek számára kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása.
Gyógyhatása kiterjed a gyomorsav túltengésre is, hiszen jóval alacsonyabb savtartalommal
rendelkezik e típusú méz, a többi fajtához képest. Igen alacsony virágportartalommal bír, így ennek
köszönhetően kevésbé képes allergizálni.
Az akácméz recept könyvekben szinte teljesen biztosan szerepel, hiszen számos sütemény ízesítésére
alkalmas a kellemes ízének köszönhetően. Sőt, akár nyersen, csemegeként való fogyasztása is igen
elterjedt, nem csak a gyermekek körében. Akácméz felhasználásával készül
számos mézbor, mézpálinka és mézes bor is, amit szintén a kellemes, egyedi, enyhe aromája tesz
lehetővé.
Forrás: Rudnay János – Beliczay László: Mézkönyv; Trepinszki József - 35 fajta méz és 3 természeti csoda 115 féle gyógyhatása, a fogamzástól az időskorig (http://doksi.hu/get.php?lid=19040); www.propolisz.com